Łódzki Port Gier

Upalny dzień, sobota, a ja jadę tramwajem linii 1 na 36 Łódzki Port Gier organizowany przez Łódzki Dom Kultury, Gralnię – Gry bez prądu oraz Stowarzyszenie SMF Łódź. Chwila oczekiwania na znajomych: Sabinę, Sylwię oraz Mariusza i wchodzimy do środka.  Na miejscu szybka rejestracja i już można wypożyczać. Na początek bierzemy „Kary Dżentelmenów” - szybką grę karcianą na skojarzenia. Każdy z nas na początek dostał 10 Białych Kart z różnymi słowami/określeniami. Następnie pierwsza osoba zadawała pytanie z Czarnej Karty, a pozostali gracze odpowiadali za pomocą swojej Białej Karty. Później było tasowanie Białych Kart i wybór najzabawniejszej. W połowie rozgrywki, do naszego stolika podchodzi chłopak pytając się w co gramy. Na odpowiedź „Karty dżentelmenów” mówi jedno słowo - „smalczyk”. Biała Karta „smalczyk” pojawiła się dopiero pod koniec naszej rozgrywki, lecz wybuch śmiechu, jaki wywołała był ogromny. Rozdanie wygrała Sylwia. :)

„Kim jesteśmy, dokąd zmierzamy”

W Internecie jest multum blogów o przeróżnej tematyce. Jest to jedna z najczęściej stosowanych form dzielenia się doświadczeniami i pomysłami w dzisiejszych czasach. Przyszła kolej na nas.

Jesteśmy ekipą i zgraną paczką przyjaciół ze Studenckiego Koła Naukowego Geomonitoringu. Działamy na Wydziale Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego właściwie już od ponad 3 lat. Przez ten czas wiele osób pokończyło studia, a kolejne osoby rozpoczęły, co pociąga za sobą zmiany - zmiany – zmiany. Jedno się nie zmienia – do koła zapisują się ludzie z pasją, energią i zaangażowaniem. Te cechy doprowadziły do tego, że spektrum naszych działań jest bardzo szerokie. Od akcji naukowych, przez sportowe, artystyczne, podróżnicze na „zwyczajnym” życiu studenckim kończąc. Na tym blogu nie chcemy się ograniczać do ściśle zawężonych wątków, stawiamy na otwarte umysły, inspiracje, a czasem działanie tu i teraz. Przede wszystkim Łódź – to nasze miasto i z nim mamy najwięcej wspólnego, jednakże wyruszamy też poza rejony województwa o czym usłyszycie nie raz! Nasz hasztag brzmi: #SKNGjestWSZĘDZIE

Jak to jest z tymi kołami? Powiedzmy sobie wprost. Wiele osób słysząc hasło "koło naukowe" uważa, że jest to organizacja skupiona tylko i wyłącznie na nauce, zaawansowanej nauce. Owszem nauka to jest to co nas „kręci”, ale można do tematu podchodzić w sposób oryginalny i nietuzinkowy. Każdy z naszej paczki zajmuje się czymś innym. Mamy pasjonatów pogody i klimatu, skał i minerałów, rzeźby terenu, hydrologii i wielu innych geograficznych sfer. Tak bogata gama zainteresowań może oznaczać tylko jedno – nie ma czasu na nudę !!!

Akcja goni akcję, poznajemy nowych ludzi, uczymy się cały czas czegoś nowego, stawiamy sobie cele i wyzwania, realizujemy marzenia. W ten sposób nabieramy doświadczenia i możemy się z Wami podzielić naszymi historiami.. Może kogoś zainspirujemy? Może zaciekawimy? Może zmotywujemy do działania? Na pewno wszystko, co będzie pojawiało się na naszym blogu to przeogromna dawka ciekawostek, dobrego humoru i historii pisanych z zamiłowania do działania!