Studenckie Koło Naukowe Geomonitoringu istnieje od marca 2014 roku i działa na Wydziale Nauk Geograficznych UŁ.  Nasze inicjatywy i działania mają zasięg  o szerokim spektrum zainteresowań „GEO”. Dewizą Koła jest…. „nie samą nauką żyje student” !!! Proponujemy dwa nurty działalności Koła Naukowego: geoturystyczno-sportowy i artystyczny. Aktywność Koła dostosujemy oczywiście do pory roku, ilości wolnego czasu oraz do możliwości i kondycji uczestników.

Organizujemy  min. rajdy górskie oraz  jednodniowe wycieczki w obrębie Łodzi. Założeniem jest by były to samodzielnie zorganizowane, kameralne wyjazdy, skrojone na studencki budżet, dla grupy osób posiadających wspólne zainteresowania.

Sekcja artystyczna kieruje zaproszenie do wszystkich - wielbicieli sztuki wizualnej inspirowanej naturą, z odrobiną artystycznej duszy, chcących pogłębić lub rozwinąć zdolność wnikliwej obserwacji i kreatywnego myślenia.  Organizujemy wyjazdy z cyklu „Na tropach sztuki”, wycieczki szlakiem dóbr kultury, wizyty w Muzeach Sztuki. Do naszych celów należy także działalność twórcza z szeroko pojętej sztuki inspirowanej naturą – fotografii, rysunku, malarstwa i innej. Istnieje możliwość skorzystania z Pracowni Artystycznej Stowarzyszenia GUZIK DO WYOBRAŹNI, która mieści się w pobliżu WNG, w kamienicy przy ul. Narutowicza 54. Gdy tylko mamy czas i wenę twórczą udajemy się w plenery artystyczne i fotograficzne.

Stały elementem który wprowadziliśmy od początku istnienia koła  to „Konkurs Fotograficzny” – każdy może wziąć w nim udział - http://geomonitoring.geo.uni.lodz.pl/index.php?page=atmosfera-hydrosfera-i-litosfera-pejzaz-zjawisko-zywiol . Lada moment startuje już 4 edycja konkursu pt. „Dzika Fauna i Flora”.

Opiszmy nasze koło słowami kluczami: góry, rajdy, wycieczki rowerowe i piesze, wspinaczki, sztuka, warsztaty, fotografia, integracja, zapomniane miejsca Łodzi, podróże małe i duże, Australia, Mars, Roboty, Startupy, Światowy Dzień Meteorologii, Szlachetna Paczka, DKMS, zajęcia z dziećmi, kino, Festiwal Nauki Techniki i Sztuki, prelekcje, radio, telewizja, muzea i wiele wiele  innych…

Intrygujące?

Nasze działania są wszechstronne, każdy znajdzie coś dla siebie. Wszystkie fotorelacja i informacje o tym co aktualnie robimy można podejrzeć na naszej stronie na Facebooku - https://www.facebook.com/KoloNaukoweGeomonitoringu/

Ludzie którzy tworzą nasze koło to nie są ludzie z przypadku – to ludzie z pasją!

Zarząd Koła:

Prezes - mgr Luiza Wieczorek