Sekcja Mikrobiologiczna Studenckiego Koła Naukowego Biologów powstała w 2005 roku z inicjatywy studentów II i III roku Biologii, specjalności mikrobiologia, studiujących na Uniwersytecie Łódzkim.

Celem naszych działań jest poszerzanie i propagowanie wiedzy z dziedziny mikrobiologii, w tym mikrobiologii klinicznej, środowiskowej, przemysłowej oraz genetyki drobnoustrojów. Członkowie naszego Koła, pod kierunkiem Opiekunów, prowadzą badania naukowe dotyczące między innymi: oceny aktywności produktów probiotycznych, właściwości przeciwbakteryjnych kosmetyków / środków pielęgnacyjnych, nosicielstwa gronkowca złocistego, czystości mikrobiologicznej próbek środowiskowych (np. wody z kąpielisk czy ujęć wodnych, próbek powietrza z pomieszczeń). Wyniki tych badań są następnie prezentowane przez nas na konferencjach naukowych. Angażujemy się również w cykliczne akcje promujące Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, takie jak Noc Biologów czy Festiwal Nauki, Techniki i Sztuki, podczas których propagujemy wiedzę mikrobiologiczną. Organizujemy także różnego rodzaju warsztaty, które przybliżają ludziom „mikrobiologicznie niewtajemniczonym” naszą pasję. Staramy się dostosowywać nasze zajęcia tak, by trafiać do jak największej grupy odbiorców – zarówno przedszkolaków, jak i młodzieży, a także dorosłych.

W przyszłości chcielibyśmy spróbować naszych sił na antenie radiowej… Może uda nam się dotrzeć do jeszcze większej grupy osób i pokazać jak intrygująca jest mikrobiologia.

A kiedy nadejdzie czas wakacyjnego relaksu, połączymy przyjemne z pożytecznym! Wyjazd na kolejny już obóz naukowy, tym razem do Spały, pozwoli nam zregenerować siły na następny rok pracy i nauki oraz zbadać jakie bakterie kryją się w Spalskim Parku Krajobrazowym.

Zarząd Koła:

Przewodnicząca - Mateusz M. Urbaniak

Zastępca - Klaudia Łukasiewicz

Administrator strony - Dominik Matusiak

Opiekunowie Koła:

dr hab. Beata Sadowska, prof. nadzw. UŁ

dr Dominika Drzewiecka

dr Magdalena Moryl

Informacje o bieżących inicjatywach Koła zamieszczane są na stronie: http://www.stud.biol.uni.lodz.pl/~sknmikro/