Koło Naukowe Romanistów UŁ działające przy Instytucie Romanistyki skupia studentów zainteresowanych kulturą francuską. Organizujemy warsztaty teatralne, translatorskie i literackie. Na naszym blogu Aux six coins de la culture publikujemy liczne artykuły oraz relacje z wydarzeń promujących kulturę i język francuski odbywających się w Łodzi i nie tylko.

Działająca w ramach Koła grupa teatralna Ce soir on joue co roku przygotowuje premierę spektaklu. W zeszłym roku było to C’était mieux avant na podstawie dramatu Emmanuela Darleya. Na czerwiec tego roku planowana jest premiera Les Bonnes Jean’a Geneta w Teatrze Nowym, z którym Instytut Romanistyki UŁ współpracuje przygotowując spektakle oraz inne wydarzenia kulturalne. Warsztaty teatralne prowadzą dr hab. Tomasz Kaczmarek i dr Sebastian Zacharow. Obejmują one przygotowanie tekstu oraz jego adaptację na warunki sceniczne. Profesjonalnym wsparciem w zakresie zajęć z emisji głosu i warsztatu scenicznego, posłużyli wzorem lat poprzednich aktorzy łódzkich scen - Teatru im. Jaracza i Teatru Pinokio.

Koło Naukowe Romanistów UŁ bierze udział w wyborze laureata nagrody literackiej La Liste Goncourt – le choix polonais. Impreza odbywa się pod auspicjami Instytutu Francuskiego w Krakowie w ramach Międzynarodowego Festiwalu Literatury im. Josepha Conrada. Członkowie Koła mają dzięki temu możliwość zapoznania się z najnowszymi i nalepszymi powieściami francuskojęzycznymi oraz podjęcia licznych i inspirujących debat na ich temat. Reprezentant Koła bierze udział w posiedzeniu jury złożonego z reprezentantów wszystkich polskich romanistyk.

Ponadto Koło Naukowe Romanistów UŁ rozpoczęło prace nad przygotowaniem antologii tłumaczeń tekstów publicystycznych i korespondencji Octava Mirbeau. Warsztaty tłumaczeniowe dla członków koła prowadzi dr hab. Anita Staroń. Celem prac jest przybliżenie twórczości ww. autora.  Działalność Koła ma być także elementem przyszłorocznych obchodów stulecia śmierci pisarza.

Koło Naukowe Romanistów UŁ planuje także wydanie antologii współczesnego teatru kanadyjskiego obejmującą twórczość pisarzy takich, jak Michel Tremblay, czy Wajdi Mouawad.

Blog: https://aux6coins.wordpress.com/

Zarząd Koła: