Studenckie Koło Naukowe Italianistów „ItaliAMO” powstało już w drugim semestrze działania Italianistyki. Pierwsze walne spotkanie Koła odbyło się 2 kwietnia 2012 roku. Został wówczas powołany Zarząd oraz Opiekun Koła. Funkcję tę zgodził się objąć Pan Prof. Artur Gałkowski. Koło działa w ramach Zakładu Italianistyki Instytutu Romanistyki Uniwersytetu Łódzkiego. Podstawowe cele i zadania Koła, poza poszerzaniem wiedzy i umiejętności studentów, to promowanie języka włoskiego i kultury Włoch, idei współpracy i porozumienia oraz rozwijanie kontaktów między studentami polskich i europejskich ośrodków akademickich.

Informacje o bieżących inicjatywach Koła zamieszczane są na stronie: https://www.facebook.com/SKN.ItaliAMO/

Zarząd Koła:

PrezesJustyna Groblińska

WiceprezesKatarzyna Kowalik

SekretarzAleksandra Makowska-Ferenc

Czasopismo popularnonaukowe ItaliAMO

Dwujęzyczne czasopismo popularnonaukowe ItaliAMO wydawane jest od października 2013 roku z inicjatywy studentów filologii włoskiej z koła naukowego o tej samej nazwie. W skład redakcji na stałe wchodzą Aleksandra Sowińska, Justyna Groblińska i Katarzyna Kowalik, ale autorami artykułów mogą być wszyscy studenci italianistyki oraz inne osoby zainteresowane kulturą włoską. Zakres tematyczny tekstów jest bardzo szeroki: akceptowane są wszystkie pomysły, które w choć niewielkim stopniu wiążą się z Włochami. W dotychczasowych wydaniach periodyku można było przeczytać o języku, tłumaczeniach, literaturze, muzyce, kinie, teatrze, fotografii, turystyce, rynku pracy, historii, tradycjach czy modzie. Artykuły są bardzo zróżnicowane  mogą mieć charakter naukowy, ale pojawiają się także wywiady, wspomnienia z podróży czy felietony. Naszym głównym celem jest promowanie włoskiej kultury oraz studiów na Wydziale Filologicznym UŁ. Przy okazji studenci rozwijają też kompetencje językowe i tłumaczeniowe. Każdy tekst powstaje w dwóch wersjach językowych  polskiej i włoskiej  i jest poddawany korekcie redakcji oraz native speakerów. Do tej pory powstało kilkanaście wydań czasopisma, w tym numery specjalne poświęcone Umberto Eco, Unii Europejskiej i translatoryce. Zachęcamy wszystkich do nadsyłania swoich propozycji artykułów!

Wersja pdf czasopisma do pobrania z naszej strony.

Zabronione jest wykorzystywanie materiałów zawartych w czasopiśmie bez zgody autorów artykułów oraz Zarządu Studenckiego Koło Naukowe Italianistów „ItaliAMO”.

Festiwalu Nauki, Techniki i Sztuki

Studenckie Koło Italianistów "ItaliAMO" serdecznie zaprasza na spotkanie "Włoskie firmy i przedsiębiorstwa w Polsce" w ramach Festiwalu Nauki, Techniki i Sztuki w Łodzi. W programie spotkanie z absolwentami italianistyki, którzy wykorzystują kompetencje językowe w pracy w międzynarodowych firmach oraz konkursy z nagrodami. Szczególnie zachęcamy do udziału studentów i uczniów szkół średnich. Więcej informacji można odnaleźć na stronach: https://program.festiwal.lodz.pl/impreza/szczegoly?id=74 oraz https://www.facebook.com/events/261618904283637/

PLANOWANE DZIAŁANIA NA ROK 2017:

1. Udział w XVII Festiwalu Nauki, Techniki i Sztuki w Łodzi;
  2. Udział w Pikniku Naukowym UŁ;
  3. Zorganizowanie IV Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Translatoryka i Translacje”;
  4. Rozwój prac i działań poszczególnych sekcji Koła;
  5. Rozwój i promocja periodyku ItaliAMO (m.in. publikacja wydania specjalnego z okazji czwartej edycji Ogólnopolskiej Konferencji „Translatoryka i Translacje”);
  6. Współpraca z innymi kołami naukowymi na Uniwersytecie Łódzkim, instytucjami kulturalnymi i pracodawcami.

W ROKU 2016 UDAŁO NAM SIĘ ZREALIZOWAĆ NASTĘPUJĄCE PROJEKTY:

1. Zorganizowanie (we współpracy ze Studenckim Kołem Translatorycznym GIROL'AMO) III Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej   „Translatoryka i Translacje III”;
  2. Opublikowanie trzech numerów dwujęzycznego czasopisma popularnonaukowego ItaliAMO, w tym wydania specjalnego Traduciamo ItaliAMO, towarzyszącego Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Translatoryka i Translacje III”;
  3. Udział w Miejskim Dniu Dziecka w Hali EXPO w Łodzi, organizowanym przez MOSiR oraz Urząd Miasta pod patronatem Pani Prezydent Hanny Zdanowskiej (SKN ItaliAMO było jednym z dwóch kół naukowych reprezentujących Uniwersytet Łódzki podczas tego wydarzenia);
  4. Przeprowadzenie otwartych warsztatów pt. „Włochy przekraczają granice” podczas XVI Festiwalu Nauki, Techniki i Sztuki w Łodzi;
  5. Prezentacja dotychczasowych wydań czasopisma ItaliAMO podczas międzynarodowej konferencji naukowej „Horyzonty italianistyki tradycja, współczesność i wyzwania badawcze” na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie;
  6. Zorganizowanie konkursu wiedzy na temat Włoch i kultury włoskiej dla studentów Wydziału Filologicznego UŁ;
  7. Zakwalifikowanie przez Centrum Promocji UŁ do udziału w projekcie „Uniwersytet Łódzki dla Dzieci”; prowadzenie w roku akademickim 2016/2017 cyklu warsztatów pt. „Giro d'Italia, czyli podróże kształcą!” dla słuchaczy w wieku 7-12 lat;
  8. Zorganizowanie wielu spotkań w ramach sekcji kulturowej i translatorycznej Koła, prowadzonych przez wykładowców filologii włoskiej UŁ, gości z Włoch oraz samych studentów. Tematyka spotkań: językoznawstwo, literaturoznawstwo, kino, geografia, przygotowywanie prac naukowych, tłumaczenia. Forma spotkań: wykłady, projekcje filmowe, koncerty, konkursy, gry językowe, konwersacje.
  9. Współpraca z uczestnikami akcji „Studencka Karta Rabatowa”.