Koło Naukowe Językoznawców działa od 2013 roku przy Katedrze Współczesnego Języka Polskiego. Powstało ono dzięki staraniom dr Elwiry Olejniczak, dr Katarzyny Burskiej i studentów filologii polskiej.

Działania Koła skupiają się wokół szeroko pojętej kreatywności językowej.

Członkowie Koła Naukowego Językoznawców angażują się w działania na wielu polach. W centrum znajduje się działalność naukowa, czego dowodem jest organizacja trzech ogólnopolskich konferencji naukowych: Kreatywność językowa w komunikowaniu się, Kreatywność językowa w przestrzeni medialnej i Kreatywność językowa w przestrzeni publicznej. Poza tym organizacja i uczestnictwo w spotkaniach z językoznawcami pozwala poszerzać wiedzę nie tylko osób związanych z Kołem, ale i pozostałych zainteresowanych.

Uczestnictwo w festiwalach naukowych pozwala rozwijać umiejętności dydaktyczne studentów i doktorantów działających w KNJ.

Do największych osiągnięć Koła Naukowego Językoznawców należy coroczne dyktando mikołajkowe, które stało się wydarzeniem ogólnołódzkim.

Niech język będzie z Tobą!

Informacje o aktualnych działaniach KNJ można znaleźć na stronie: https://www.facebook.com/knjul/?ref=ts&fref=ts

Zarząd Koła:

Przewodnicząca - Martyna Rzeźnik